دکتر مصدق و مردم ایران در چه وضعیتی نفت را ملی کردند

ساخت وبلاگ

رویارویی با استعمار پیر؛ وبلاگ دکتر کلمه وبلاگ مصدق کلمه و وبلاگ مردم کلمه وبلاگ ایران کلمه در چه وبلاگ وضعیتی کلمه نفت را ملی وبلاگ کردند کلمه .
وبلاگ مصدق کلمه به محض رسیدن به قدرت تصمیم گرفت صنعت نفت را ملی کند. برای اولین بار بود که در تاریخ بین المللی، کشوری از جهان سوم، منافع دولت قدر قدرت حامیش (در این مورد انگلستان) را به خطر می انداخت. قراردادی که در سال ۱۳۱۲[توسط رضاشاه به مدت ۶۰ سال تا سال ۱۳۷۲ خورشیدی] با شرکت نفت انگلیس و وبلاگ ایران کلمه بسته شده بود، برای وبلاگ ایران کلمه سهم ناچیزی منظور کرده بود[ وبلاگ ایران کلمه حداکثر ۱۶ درصد، انگلستان دست کم ۸۴درصد]، از آن به بعد وضعیت رفته رفته بدتر هم شده بود. در حالی که در بازارهای جهانی قیمت نفت افزایش می یافت، از بهره مالکانه ای که شرکت نفت به حساب وبلاگ ایران کلمه واریز می کرد، مرتبا کاسته می شد. و از آنجا که پس از جنگ جهانی، قراردادهای مشابهی که شرکت های آمریکایی با کشورهای فقیر می بستند، برای کشورهای اخیر مقرون به صرفه تر بود[سهم ۵۰-۵۰]، وضعیت دوچندان برای ایرانیان تحمل ناپذیر می شد. به این غصب ثروت ایرانیان، کوتاه کردن دست آنها از اداره استخراج نفت هم افزوده می شد. مقامات ایرانی به هیچ وجه حق نداشتند دفاتر حسابداری شرکت نفت انگلیس و ایران را بازرسی کنند. همه تکنسین های ماهری که در میدان های نفتی کار می وبلاگ کردند کلمه انگلیسی بودند، برای غرور ملی ایرانیان، این وضع دیگر قابل تحمل نبود.
هنری گریدی آمریکایی(سفیر ایالات متحده در ایران) اقتصاددانی با تجربه دست اول از یونان و هند بود؛ دو کشوری که سیاستشان با ناسیونالیسم عجین شده بود. او هم به لحاظ سیاست و هم به لحاظ خلق و خو، در نقطه مقابل همتای انگلیسی اش در تهران، سر فرانسیس شپرد آتشین مزاج قرار داشت. گزارش هایی که این دو سفیر به پایتخت های متبوع خود می فرستادند، چندان متفاوت بود که به دشواری نشان از مواضع دو کشور هم پیمان داشت؛ گریدی کشور فقر زده ای را ترسیم می کرد که مدت های مدیدی زیر یوغ استعمار انگلیس قرار داشته، قدرتی که خون حیات بخش آن را مکیده و شاه مفلوک را به نوکر خود تبدیل کرده است. اما، شپرد [سفیر انگلستان] شرکت نفت انگلیس و ایران را شرکتی خردمند، معقول با رفتاری پدرانه می دانست که چیزی جز خیر و نیکی برای ایران به بار نیاورده است. او فایده ای در بحث با ایرانیان ناسپاس-یا دیپلمات های فضول آمریکایی- که باور دیگری داشتند، نمی دید.
در روز ۲۴ اسفند ۱۳۲۹، مجلس برای رای گیری تاریخی خود تشکیل جلسه داد. ۹۶ نماینده، از جمله چند تن از آنها که به شاه قول غیبت داده بودند، در مجلس حضور به هم رساندند و همه به نفع ملی شدن نفت رای دادند. ۵ روز بعد، مجلس عمدتا تشریفاتی سنا نیز که فقط چندسال قبل از آن پا به عرصه وجود گذاشته بود، به اتفاق آرا موافقت خود را با تصویب این لایحه اعلام وبلاگ کردند کلمه .
وبلاگ مصدق کلمه اکنون به قهرمانی با ابعاد حماسی تبدیل شده بود که حتی نمی توانست بدون آنکه مورد هجوم تحسین کنندگانش واقع شود، به کوچه و خیابان گام بگذارد. رهبران ایلات در قلب کشور پیروزی وی را جشن گرفتند...وی را ردیف چهره های رهایی بخشی چون کوروش و داریوش دانستند. تا چند هفته بعد نیز، مجلس همه طرح های او را با اکثریت قاطع به تصویب رساند...با این حال دولت بریتانیا قصد تسلیم شدن نداشت.
کتاب ساواک، نوشته کریستین دلانوا- ص ۳۵-۳۶
کتاب همه مردان شاه، نوشته استیون کینزر، ص ۱۲۵، ۱۳۹ و ۱۴۰
@mohammadmosaddegh

تاریخ جوزقی...
ما را در سایت تاریخ جوزقی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : calendar2015o بازدید : 206 تاريخ : سه شنبه 29 آبان 1397 ساعت: 15:58